NAJWIĘKSZA TABAKIERA TRADYCYJNA

29 maja 2011 r. w Rzeszowie już po raz piąty rzeszowska cukiernia Julian Orłowski & Kazimierz Rak razem z cukiernią–piekarnią Radosława Raka przygotowała rekordowo długą kremówkę papieską na rocznicę urodzin Jana Pawła II. Z każdym rokiem kremówka wydłuża się o jeden metr. W 2011 roku papież obchodziłby 91. urodziny, dlatego kremówka miała 91 metrów długości. Została podzielona na ponad 10 tys. porcji. Przy jej produkcji pracowało 40 osób przez pięć dni.
Do jej powstania zużyto:
- 150 kg margaryny kremowej,
- 100 kg masła,
- 700 jajek,
- 500 l mleka,
- 70 kg cukru,
- 30 kg cukru pudru,
- 50 kg rodzynek
- i 20 litrów rumu.
Kazimierz Rak twierdzi, że dopóki żyje, to kremówka papieska w Rzeszowie będzie. Jego syn Jakub, który ma 25 lat, zamierza jego dzieło kontynuować.
Zdjęcia: Przegląd Piekarski i Cukierniczy, www.ppic.pl
Related posts