NAJWIĘKSZA TABAKIERA TRADYCYJNA

26 czerwca 2010 roku na rynku w Jarosławiu ustanowiono rekord Polski na najdłuższy szaszłyk. Na 7 gazowych grillach upieczono, a następnie rozdano licznie zebranym mieszkańcom miasta i turystom 103 metry i 92 centymetry tej potrawy. Do rekordowego szaszłyka zużyto: 250 kg wieprzowej karkówki, 100 kg cebuli, 50 kg słoniny, 70 kg papryki, 4 kg przypraw, 10 l oleju.
Sponsorem rekordu były Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Szarek i Przyprawy Apetita.
Przygotowaniem i upieczeniem rekordowego szaszłyka zajęli się: członek naszego Towarzystwa Kontroli Rekordów Niecodziennych, szef Teatru Kulinarnego Krzysztof Górski oraz Wojciech Michalski i Jacek Kowner, też członek TKRN, a także 13 uczennic i uczniów miejscowego Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących.
Pomysłodawcą rekordu było Centrum Kultury i Promocji w Jarosławiu.
Sponsorem rekordu były Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Szarek i Przyprawy Apetita.
Przygotowaniem i upieczeniem rekordowego szaszłyka zajęli się: członek naszego Towarzystwa Kontroli Rekordów Niecodziennych, szef Teatru Kulinarnego Krzysztof Górski oraz Wojciech Michalski i Jacek Kowner, też członek TKRN, a także 13 uczennic i uczniów miejscowego Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących.
Pomysłodawcą rekordu było Centrum Kultury i Promocji w Jarosławiu.
Related posts