Historia smażenia rekordowych szaszłyków jest stosunkowo krótka. W czerwcu 2009 r. na lotnisku w Aleksandrowicach, w Bielsku-Białej, uzyskano wynik 102,7 m. Do jego przygotowania użyto 100 kg mięsa i 150 kg warzyw.
Wynik ten poprawili następnie Japończycy, którzy usmażyli szaszłyk dłuższy o 4,3 m. Jednak i ten wynik jest już nieaktualny bowiem latem 2014 r. w czasie I Krakowskiego Festiwalu Piwa w Zabierzowie usmażono szaszłyk o długości 116,17 m. Jego autorem był Lewicowy Odłam Krystynki z Poronina.
Właśnie z takim wynikiem zmierzono się 13 września 2014 r w Nowym Tomyślu (wielkopolskie). Tam, w trakcie branżowej imprezy dla pracowników Phoenix Contact Wielkopolska i ich rodzin, pod czujnym okiem kucharza Michała Szczepańskiego z restauracji Hugo w Poznaniu, usmażono najdłuższy na świecie szaszłyk mierzący 120 metrów i 11 centymetrów.
Do jego przygotowania użyto wyłącznie 350 kg karczku wieprzowego i 10 kg marynaty, bez warzyw. W czasie przygotowywania potrawy do spożycia kucharzowi pomagało 30 animatorów. Spalono 350 kg brykietów.
Cały wkład był smażony na najdłuższym w świecie grillu ważącym 1500 kg, który przygotował Jakub Majerczyk.
Imprezę zorganizowała firma „Eventars”Michała Szturmińskiego z Poznania.