polskie rekordy

50.0898108
18.2204378
12
187

Rekordowy bigos

print

15 maja 2011 r. na placu Długosza w Raciborzu (śląskie) ugotowany został rekordowy bigos.

Oto jego składniki:

- kapusta kiszona – 350  kg,

- kapusta słodka – 350  kg,

- kiełbasa zwyczajna – 100 kg,

- świezy boczek – 75 kg,

- łopatka podsmażana – 35 kg,

- golonka bez kości – 35 kg,

- smalec – 10 kg,

- koncentratu pomidorowego – 64 kg,

- grzybów suszonych – 6,8  kg,

- czerwonego wina – 30 litrów,

- śliwek suszonych – 15 kg,

- przypraw – 10 kg,

- wody – 960 litrów (około 160 litrów odparowało),

- łącznie – 1880 kg.
Wsad do kotła zapewnił Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta z Lubomii (śląskie). Wykonawcą tej rekordowej potrawy był Teatr Kulinarny Krzysztofa Górskiego.

Tagi

Komentarze