NAJWIĘKSZA TABAKIERA TRADYCYJNA
3 grudnia 2010 r. na krakowskim Rynku młodzież i grono nauczycielskie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie zaprezentowali największego w Polsce bałwana wykonanego w całości z piernika i marcepanu.
Oto jego wymiary:
– wysokość – 235 cm,
– szerokość – 128 cm,
grubość – 3 cm.
Do jego wykonania zużyto:
– marcepanu – 18 kg,
– ciasta piernikowego – 15 kg,
– jajek – 80 sztuk,
– mąki – 20 kg,
– cukru pudru – 5 kg,
– margaryny – 5 kg,
– przypraw – 1 kg
– i barwników 6 dkg.
Figurę bałwana wykonali uczniowie III i IV klas Technikum w zawodzie technik technologii żywności pod kierunkiem dyr. Marty Niebielskiej oraz Bogusławy Smok, Agnieszki Rysak i Beaty Biermańskiej.
Related posts