12 lipca 2003 roku Piotr Majerczyk i Grzegorz Pintscher wraz z pomocnikami upiekli przed restauracją „Siwy Dym” w Rabce-Zdroju największego na świecie moskola. Jest to regionalny podhalański placek z kartofli i mąki pieczony na blasze. Do upieczenia placka posłużyła patelnia o średnicy 2,38 cm.
Oto jego wymiary:
– długość – 218 cm,
– szerokość – 120 cm,
– grubość – 0,8 cm.
Wypieczony moskol ważył 23,5 kg.
Moskol – potrawa zwana również moskalem znana na Podhalu, Spiszu i Orawie w siedmiu odmianach. Są to miedzy innymi: moskol zakopiański, moskol spiski, moskol owsiany i moskol grulany. W większości odmian podstawowym surowcem sq gotowane ziemniaki i mąka. Moskole były uzupełnieniem góralskiego śniadania. Tradycja mówi, że moskole przywędrowały na Podhale podczas pierwszej wojny światowej, kiedy to różne prace w Galicji wykonywali jeńcy rosyjscy. Oni właśnie piekli takie placki na prymitywnie urządzonych paleniskach obok miejsc pracy. Często było to ognisko nakryte blachq. Zwyczaj pieczenia moskoli na płycie kuchennej zachował się do dziś.
Moskol grulany: gotowane ziemniaki mielone, mąka, jajka, sól.