NAJWIĘKSZA TABAKIERA TRADYCYJNA

15 maja 2011 r. na placu Długosza w Raciborzu (śląskie) ugotowany został rekordowy bigos.
Oto jego składniki:
– kapusta kiszona – 350 kg,
– kapusta słodka – 350 kg,
– kiełbasa zwyczajna – 100 kg,
– świezy boczek – 75 kg,
– łopatka podsmażana – 35 kg,
– golonka bez kości – 35 kg,
– smalec – 10 kg,
– koncentratu pomidorowego – 64 kg,
– grzybów suszonych – 6,8 kg,
– czerwonego wina – 30 litrów,
– śliwek suszonych – 15 kg,
– przypraw – 10 kg,
– wody – 960 litrów (około 160 litrów odparowało),
– łącznie – 1880 kg.
Wsad do kotła zapewnił Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta z Lubomii (śląskie). Wykonawcą tej rekordowej potrawy był Teatr Kulinarny Krzysztofa Górskiego.
Related posts