Tysiące hektarów zalanych pól, zniszczone mosty i drogi, ludzie pozbawieni dorobku całego życia. Powódź w 2010 r., choć znacznie mniejsza niż przed trzynastoma laty, spowodowała wiele zniszczeń. I właśnie dla najbardziej poszkodowanych, ratowania tego, co jeszcze pozostało, Wydawnictwo Nowiny z prezesem Arkadiuszem Gruchotą, zorganizowało charytatywny piknik. W trakcie jego trwania, 12 września 2010 r., Teatr Kulinarny Krzysztofa Górskiego na rynku w Raciborzu ugotował największą w historii Polski tradycyjną śląską potrawę – wodzionkę. Zupę gotowano według przepisu Wojciecha Michalskiego z Radzionkowa. Pomocą służyli uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych, Technik Żywienia Gospodarstwa Domowego w Raciborzu. Zupę gotowano w największym na świecie odlewanym garnku wyprodukowanym przez Zespół Odlewni „RAFAMET”.
Oto składniki zupy: słonina – 60 kg, boczek wędzony – 40 kg, włoszczyzna – 30 kg, magi – 6 l, wegeta – 5 kg, czosnek – 8 kg, chleb – 300 bochenków, woda – 1500 l. Łącznie ugotowano 1622 litry wodzionki, która następnie została rozdana mieszkańcom miasta i licznie przybyłym turystom.
Rekord przeprowadziła firma Ewa Lorenz Kreacja, Reklama, Media, Marketing, PR z Krakowa.
Related posts