2 maja 2008 r. w Wolsztynie (wielkopolskie) 15 cukierników z różnych miast Polski w ramach Akademii Mistrza, przedsięwzięcia Zakładów Tłuszczowych Kruszwica S.A. przygotowało ciasto w kształcie parowozu. Na całość dzieła złożyło się 40 elementów. Podstawą słodkiego parowozu było ciasto biszkoptowe o smaku czekoladowym przełożone kremem czekoladowym i owocami w żelu, nasączone nakropką rumową. Ciasto było repliką w skali 1:1, parowozu o symbolu Tki-3, który obchodził w 2008 roku 100-lecie istnienia. Stacjonuje w Wolsztynie.
Oto wymiary rekordowego ciasta:
– szerokość – 4,2 m,
– długość – 10,86 m,
– waga – 2,350 kg,
– średnica dużego koła (3 sztuki) – 1,45 m.
Skład wypieku:
czekoladowy biszkopt – 700 kg, tłuszcz – 660 kg, cukier – 100 kg, kakao – 45 kg, czekolada deserowa – 125 kg, posypka cukrowa – 100 kg, spirytus – 35 l, nakropka rumowa – 200 l, owoce w żelu – 350 kg.
Nad całością prac czuwał mistrz świata w cukiernictwie Mieczysław Chojnowski z Wałbrzycha oraz Jacek Zięba – koordynator przedsięwzięcia z ramienia Zakładów Tłuszczowych Kruszwica S.A.