NAJWIĘKSZA TABAKIERA TRADYCYJNA

Uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju(podkarpackie) wypiekli najdłuższy w Polsce keks.
Do jego przygotowania zużyto następujące składniki:
– jaja – 1100 sztuk,
– margaryna – 58 kg,
– cukier – 40 kg,
– mąka – 55 kg,
– cukier waniliowy – 250 torebek,
– proszek do pieczenia – 70 torebek,
– orzechy – 13 kg,
– rodzynki – 13 kg
– oraz tłuszcz do smarowania formy,
– bułkę tartą,
– marmoladę,
– i polewę.
Całość ważyła 210 kg i była długa na 117,25 m.
Następnie na keks nałożono bakalie, cukier puder i polewę czekoladową. 604 elementy keksu połączono 16 maja 2009 r. na iwonickim deptaku.
Na zakończenie keks został pokrojony na porcje i skonsumowany.
Related posts