Katowicki cukiernik Krzysztof Pawlas, w trakcie trwania finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 14 stycznia 2007 roku w Spodku, wykonał wraz ze swoją załogą największe w kraju serce z biszkoptu.
Oto jego wymiary: długość 330 cm, szerokość – 300 cm, grubość – 5,5 cm. Do swojego rekordowego serca z okolicznościowym napisem zużył: 1800 jaj, 50 kg mąki pszennej wrocławskiej, cukru – 45 kg, śmietany – 120 l oraz aromat waniliowy, żelatynę i cukier puder.
Do kremu koloru czerwonego zużył 30 kg masła i 30 kg margaryny oraz aromat truskawkowy i czerwony barwnik. Zaś do przełożenia – 30 kg dżemu morelowego i 20 l syropu do nakrapiania.
Całość po zatwierdzeniu i dokładnym obmierzeniu została sprzedana publiczności zebranej na koncercie w katowickim Spodku.