
W amfiteatrze „Pod Grojcem”, w Żywcu zakończył się V Jubileuszowy Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy. Finał imprezy okazał się niepowtarzalnym sukcesem. Ugotowano bowiem największą na świecie góralską zupę – kwaśnicę. Nad całością czuwał mistrz kulinarny Karol Okrasa. 24 kwietnia 2008 roku rozlano do talerzy 14 tysięcy litrówzupy (tj. ok. 53 tys. porcji). Przyrządzona zupa ustanowiła nowy rekord świata, który został stwierdzony po wielkiej degustacji. Do jej przygotowania użyto między innymi 9 tys. litrów wody, 1,2 tony mięsa, ponad tonę kiszonej kapusty oraz około 400 kg. warzyw. Wśród gości, którzy częstowali turystów i mieszkańców żywiecczyzny zupą, byli m.in. Mariusz Pudzianowski i Karol Okrasa. Dzięki organizatorom wiele osób wracało po dokładkę, a niektórzy wręcz zabierali kwaśnicę do domu w przynoszonych przez siebie naczyniach.
Zdjęcie główne: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/Kwasnica.jpg
Autor: Mariuszjbie.