30 sierpnia 2015 r. miała miejsce V edycja Będzińskiej Biesiady Smaków.
W trakcie trwania każdej z nich ustanawiane są rekordy Polski. Po najdłuższym stole biesiadnym (2011 r), kanapce ze smalcem i ogórkiem oraz największych pieczonkach (2012), najdłuższej czekoladzie (2013) oraz zupie fitka (2014), tym razem w parku na Dolnej Syberce w Będzinie (śląskie) zaprezentowano najdłuższego naleśnika. Sławomir Lassok wraz ze swoimi 14 pomocnikami z Hotelu Restauracji Malta w Dąbrowie Górniczej przez 12 godzin usmażyli 1118 naleśników, które na specjalnie przygotowanych stołach połączyli i pokryli dżemem z czarnej porzeczki oraz sosami truskawkowym i czekoladowym.
Do „wyprodukowania” rekordowo długiego naleśnika zużyto: 150 litrów mleka, 45 kg mąki, 200 jajek, 25 kg dżemu oraz po 3 litry sosu truskawkowego i czekoladowego.
Całość po dokładnym zmierzeniu, a był on długi na 100,9 m, została następnie skonsumowana przez mieszkańców miasta.
Tradycyjnie już rekord został wymyślony i zorganizowany przez Wydział Promocji, Kultury, Sportu i Komunikacji Społecznej Urzędu Miejskiego w Będzinie.