Ośrodek Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu współpracując z lokalnymi organizacjami, instytucjami i przedsiębiorcami realizuje projekt „Gmina Dwikozy w Partnerstwie ze Środowiskiem”. Jego głównym celem to zachowanie i wypromowanie turystycznych i przyrodniczych walorów gminy.
W ramach tego projektu 7 lipca 2013 r. na stadionie sportowym w Dwikozach podjęto próbę poprawienia rekordu Polski w ilości ugotowanej zupy pomidorowej. Teatr Kulinarny Krzysztofa Górskiego z Łodzi miał poprawić swój rekord uzyskany 11 lutego 2002 r. w Wiśle wynoszący 3500 litrów.
Dlaczego w Dwikozach? Otóż dlatego, że zlokalizowany tu Zakład Przemysłu Owocowo-Warzywnego, działający na terenie centrum uprawy pomidorów w Polsce, trudni się m.in. wytwarzaniem z nich koncentratu. I właśnie ten koncentrat był podstawowym składnikiem rekordowej zupy.
Oto produkty, które znalazły się w rekordowym kotle: woda – 3500 l, koncentrat pomidorowy – 220 kg, włoszczyzna – 160 kg, ryż – 135 kg, mięso drobiowe – 100 kg, mięso wieprzowe – 80 kg, śmietana – 42 l, wegeta – 14 kg, liście laurowe – 0,7 kg, ziele angielskie – 2,1 kg, bazylia – 1 kg, cukier – 15 kg, magi – 13 l. W sumie Krzysztof Górski wraz z pomocnikami ugotował 3.680 l tej potrawy, czyli poprawił swój 11-letni rekord o 180 l.