Dotychczasowy rekord w długości kiszki ziemniaczanej należał do Jarosławia i wynosił 507,5 m. Został on ustanowiony 28 czerwca 2008 r. przez mistrza sztuki kulinarnej, członka naszego Towarzystwa Kontroli Rekordów Niecodziennych Krzysztofa Górskiego.
Z takim wynikiem właściciel Teatru Kulinarnego zmierzył się 3 sierpnia 2014 r. w Korczewie, pow. Siedlce, woj. mazowieckie.
Do korczewskiej kiszki zużył on: 700 kg ziemniaków, 100 kg boczku wędzonego, 60 kg cebuli, 20 kg soli, 5 kg pieprzu, 20 l oleju rzepakowego i 1 kg majeranku.
W przeciwieństwie do tej wyprodukowanej w Jarosławiu, tym razem pan Krzysztof użył naturalnej osłonki, co rodziło dodatkowe trudności. Dokładny pomiar tak przygotowanej kiszki ziemniaczanej wykazał 526,6 m. Tak więc wynik z Korczewa jest lepszy o ponad 19 m.
Godzi się dodać, że Krzysztofowi Górskiemu, oprócz jego asystenta Piotra Semeniuka, pomagała grupa miejscowych wolontariuszy.
Organizatorem imprezy „Zielony Korczew” byli: Gmina Korczew i agencja eventowa METRO Promotion z Siedlec.