Rekordowa kartoflanka.
1 września 2013 r. na obszerną listę rekordowych zup w Polsce wpisała się kolejna – kartoflanka.
W ramach przedsięwzięcia „Gotuj z Gwiazdą po opolsku” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej, Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, zorganizowanego w Zakrzowie koło Kędzierzyna-Koźla (opolskie), postanowiono ugotować kartoflankę i poczęstować licznie zgromadzoną publiczność. Takiej potrawy i w takiej ilości jeszcze w kraju nie gotowano.
Tego zadania podjął się Michał Bałazy z restauracji Dworek w Szonowicach. Do olbrzymiego gara wrzucił: 10 kg kości wędzonych, 10 kg ziemniaków, 3 kg marchewki, 3 kg selera, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, sól i pieprz. Wszystko zalał 80 litrami wody. Po kilkugodzinnym gotowaniu poczęstowano publiczność rekordową kartoflanką w ilości 102 litrów.
Nad poszczególnymi fazami przygotowywania zupy czuwał osobiście, smakował i wysoko oceniał pomysłodawca, wicemarszałek województwa opolskiego Antoni Konopka. Kucharzowi i marszałkowi w gotowaniu asystowali artyści uczestniczący w odbywających się równolegle XVI Jeździeckich Mistrzostwach Gwiazd: prowadzący imprezę Karol Strasburger, Marek Włodarczyk, Magdalena Cwen- Hanuszkiewicz, Marek Torzewski, Agnieszka Wielgosz, Maciej Florek i Joanna Jeżewska.