Do 28 lipca 2013 r. rekord w usmażeniu jajecznicy z największej ilość jaj należała do Ząbkowic Śląskich (dolnośląskie). 14 lipca 2006 r. na rynku tego miasta przygotowano jajecznicę z 3600 jaj. I właśnie z tym rekordem postanowiono zmierzyć się w Gołdapi (warmińsko-mazurskie), miasta słynącego dotąd z organizowanych mistrzostw świata w głośnym krzyku.
28 lipca 2013 r. w godzinach popołudniowych na terenie uroczego Kompleksu Wypoczynkowego „Leśny Zakątek” Mirosławy i Zdzisława Galińskich rozpalono ogień pod wielką patelnią w kształcie kwadratu o wymiarach 250×250 cm.
Trzyosobowy zespół kucharzy z firmy Patelnia Plenerowa Waldemara Załuskiego z Kłodzka po upływie 70 minut zgłosił rekordową jajecznicę usmażoną aż z 5000 jaj i 3 kg smalcu ze skwarkami gotową do wydania licznie zebranym mieszkańcom Gołdapi, turystom i kuracjuszom pobliskiego sanatorium.
Nie była to jedyna atrakcja III Ogólnopolskiego Święta Jajka. Jego pomysłodawcą, główny organizator i prowadzący z wielkim kunsztem Andrzej Sokołowski z Gołdapskiej Rady Sportu przeprowadził dodatkowo : rzut surowym jajkiem (zwycięzca Kamil Garbarczyk), bieg z jajkiem w ustach parami (Ewa Czapelska i Tomasz Jankowski), jedzenie jajecznicy na stojąco z widelcem (Piotr Kosiński), obieranie jajek z łupek (Bożena Maksymiec), układanie jajek do wytłoczek (Marcin Grzybek).
Głównym sponsorem imprezy była firma RBB Dystrybucja Jaj Gołdap.