W trakcie gminnych dożynek w Pogorzeli (wielkopolskie) 31 sierpnia 2014 r. podjęto próbę ustanowienia rekordu świata na największą ilość bardzo popularnego w tym rejonie Polski smażonego sera.
Kucharz Piotr Rasiński na dużej patelni będącej własnością Zakładu Mięsnego Zofii i Józefa Konarczak poddał obróbce termicznej przygotowany wcześniej, czyli zagliwiony, biały, chudy ser.
Po upływie kilkudziesięciu minut i aktywnym mieszaniu nad paleniskiem przez grupę pań z kół gospodyń wiejskich: Danutę Ilasz, Magdalenę Masłowską, Bolesławę Aleksandrzak, Czesławę Gawrońską, Marię Pazoła, Grażynę Jarus, Violettę Krzekotowską, Marię Mikołajczyk, Janinę Zbrożek i Elżbietę Tomczak produkt był już gotowy do uroczystego zaprezentowania i spożycia.
Oto skład rekordowej potrawy: ser zagliwiony – 102,7 kg, jajka – 150 całych i 250 żółtek o łącznej wadze 10,1 kg, masło – 4,54 kg. Całkowita waga rekordowego sera usmażonego wynosiła 117,34 kg.
Pomysłodawcą i głównym organizatorem rekordu był Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Pogorzeli z dyrektorem Mariuszem Ossowskim.