polskie rekordy

50.0609874
19.9369454
6
186

Rekordowy bałwan z piernika

print

3 grudnia 2010 r. na krakowskim Rynku młodzież i grono nauczycielskie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie zaprezentowali największego w Polsce bałwana wykonanego w całości z piernika i marcepanu.

Oto jego wymiary:

- wysokość – 235 cm,

- szerokość – 128 cm,

grubość – 3 cm.

Do jego wykonania zużyto:

- marcepanu – 18 kg,

- ciasta piernikowego – 15 kg,

- jajek – 80 sztuk,

- mąki – 20 kg,

- cukru pudru – 5 kg,

- margaryny – 5 kg,

- przypraw – 1 kg

- i barwników 6 dkg.
Figurę bałwana wykonali uczniowie III i IV klas Technikum w zawodzie technik technologii żywności pod kierunkiem dyr. Marty Niebielskiej oraz Bogusławy Smok, Agnieszki RysakBeaty Biermańskiej.
 

Tagi

Komentarze