Po zaprezentowaniu w poprzednich latach najdłuższego stołu biesiadnego, najdłuższej kanapki ze smalcem i ogórkiem oraz najdłuższej czekolady, w IV już Będzińskiej Biesiadzie Smaków, jaką zorganizowano 31 sierpnia 2014 r. w parku na Dolnej Syberce, ugotowano największą regionalną zupę o nazwie fitka.
Do złudzenia przypomina ona jarzynową, choć z drobnymi zmianami.
W ogromnym garze kucharz Piotr Semeniuk z Teatru Kulinarnego Krzysztofa Górskiego z Łodzi umieścił: 15 kg smalcu, 160 kg ziemniaków, 100 kg włoszczyzny, 120 kg kapusty, 80 kg żeberek, 15 l śmietany, 3 kg czosnku, 3 kg pietruszki, 10 l maggi, 5 kg vegety i 23 kg różnych przypraw.
Łączna ilość wraz z wodą wynosiła 1537 litrów rekordowej zupy.
Imprezę, którą zorganizował Wydział Promocji, Kultury, Sportu i Komunikacji Społecznej Urzędu Miejskiego w Będzinie, prowadził z wielką werwą Zygmunt Chajzer, kiedyś, jako popularny dziennikarz Lata z Radiem, prezenter rekordowych w Polsce zup i obiadów.