polskie rekordy

50.01901
22.68407
9
521

Rekordowa kiszka zimeniaczana

print

28 czerwca 2008 roku na rynku w Jarosławiu (podkarpackie) przyrządzono rekordową w Polsce kiszkę ziemniaczaną. Wyrób o grubości 4,5 cm liczył sobie 507,5 m.

Do jego przygotowania zużyto:

  • 1200 kg ziemniaków,
  • 120 kg boczku wędzonego,
  • 60 kg karkówki,
  • 60 kg łopatki,
  • 20 kg soli,
  • 1 kg pieprzu
  • i 2 kg majeranku.

Przygotowaniu rekordowej kiszki jarosławskiej szefował członek naszego Towarzystwa Kontroli Rekordów Niecodziennych - mistrz kulinarny Krzysztof Górski. Pomagali mu Jacek Kowner i Wojciech Michalski oraz rzeźnicy: Józef Płocica i Dariusz Drabik.

Tagi

Komentarze