W trakcie jubileuszowej, X Majówki Wilkowskiej (wieś Wilkowo, gmina Nowa Wieś Lęborska, woj. pomorskie) zorganizowano wiele imprez dla mieszkańców wioski oraz licznie przybyłych gości. Był turniej gry w „baśkę kaszubską”, międzynarodowy zlot motocykli, rajd pieszy i rowerowy, turniej sołectw, zawody strong manów, występy artystyczne.
Jednak największą uwagę skupiło ugotowanie rekordowej polewki rybnej. Tego trudu podjął się członek Towarzystwa Kontroli Rekordów Niecodziennych mistrz Krzysztof Górski, twórca i właściciel Teatru Kulinarnego.
Razem ze swym współpracownikiem Julianem Modrakiem do ogromnego kotła o pojemności 2700 litrów z wodą wrzucili: 200 kg ryb (pstrąg, łosoś, karp, dorsz, flądra, śledź), 80 kg marchwi, 40 kg pietruszki, 30 kg seleru, 78,5 kg makaronu, 30 litrów śmietany, 60 kg chleba razowego, 1 kg pieprzu cytrynowego, 15 kg soli, 30 dużych pęczków kopru, 300 sztuk żółtek, 2 kg liści laurowych i 1 kg ziela angielskiego.
W sumie było 2583,5 litra, czyli o 83,5 więcej od dotychczasowej rekordowej polewki rybnej ugotowanej 10 września 2005 r. na dorocznym Święcie Karpia w Miliczu (dolnośląskie).
Po kilku godzinach gotowania wilkowska polewka rybna została oceniona przez specjalnie przybyłego na tę imprezę znanego restauratora Adama Gesslera. Wynik: piątka z plusem.
Godzi się dodać, że Majówkę Wilkowską zorganizował, jak co roku, sołtys Wilkowa Leszek Wrzesień.